De ervaren Fries kende in 2017 een seizoen met pieken en dalen. Bij een val in de Ronde van Catalonië liep hij een knieblessure op, waardoor hij een streep moest zetten door zijn klassieke voorjaar.

Maar met etappewinst in de Tour of Norway, een derde plaats in het eindklassement en zeges in het bergklassement van de Tour de Yorkshire en Oesterreich Rundfahrt kwam hij sterk terug.

De 36-jarige inwoner van grensplaats Lanaken  is bezig aan zijn 15e seizoen als beroepsrenner. Na een start bij het opleidingsteam van Rabobank kwam de ´Harrekiet´ acht jaar uit voor de bankiersploeg.

Tussen 2012 en ’15 fietste hij in Australische dienst voor Orica – Greenedge. Twee jaar geleden wist Weening in de Tour of Norway de tweede etappe en het algemeen klassement te winnen.

Daarnaast bezorgde hij Roompot – Nederlandse Loterij in de zesde etappe van Tour de Suisse de eerste zege ooit in de U.C.I. World Tour.

Zijn profzeges boekte hij bepaald niet in de kleinste koersen: een Tour etappe in Gérardmer (2005), het eindklassement in de Ronde van Polen, de Giro della Toscana en natuurlijk twee ritzeges in de Giro d’Italia (plus de ploegentijdrit met Orica).

Pieter komt alweer voor het 4e jaar op rij naar Curaçao. In 2015 en 2016 reed hij de Coral Estate Classic waarin hij achtereenvolgens 3e en 1e werd.

Vorig jaar finishte hij samen met Robert Potveer  als 2e duo in de Duo Xtreme Curacao, het slotstuk van de eerste Kärcher Curaçao Cycling Week!