Wanneer speaker Ed de Knegt het startschot geeft, schieten de 260 deelnemers vanaf het sfeervolle strandje Playa Hunku er direct op volle snelheid vandoor. Er zijn verschillende categorieën maar slechts twee afstanden, de 50 kilometer en de 75 kilometer. Naast de gehele Curaçaose mountainbikescene staan er ook veel deelnemers uit Bonaire, Aruba, St Maarten, Colombia en Nederland aan de start. Ook profs als Pieter Weening, Robbert de Nijs, Lars Boom en ex-prof Marijn de Vries en inmiddels bekend van de Nederlandse sportmedia zijn van de partij. Met uitzondering van Marijn en haar partner starten de heren profs 15 minuten later dan de rest van het deelnemersveld. Vlak na de start, op de eerste trail, een smal en technisch pad met vele obstakels vallen er gelijk kleine gaatjes. De analyse van de lokale vedette Potveer was vrij simpel. “Het is makkelijker om met een klein groepje door zo’n trail te rijden dan als groot peloton.”

De trails bleken er vandaag bijzonder goed bij te liggen. In het begin van de wedstrijd was het aftasten. Vooral omdat de krachtsverschillen niet helemaal duidelijk waren voorafgaand aan de start. Ondanks het gelijk uiteen gespatte peloton blijft een 8 tal duo’s lange tijd redelijk dicht bij elkaar. Van de buitenlandse toeristen horen we dat dit toch wel het echte mountainbiken is: zware omstandigheden, bochtige en snelle trails, een beetje glijden en slippen maar vooral erg veel afzien. Het tropische decor maakt de beleving nog veel mooier. Winnaar bij de pro categorie Robbert de Nijs zegt ; “op dit parcours is er nauwelijks ruimte voor herstel, mijn hartslag is niet onder de 185 geweest vandaag, mountainbiken op Curaçao is niet voor mietjes!”

Halverwege de koers passeert de kop van de wedstrijd de beruchte Hato Vlakte. Hier wordt het kof van het koren gescheiden en weten Robert Potveer en Faisel Camelia hun naaste belagers Tito Seintje en Barry Bakker te breken. Inmiddels op de hielen gezeten door de heren profs die 15 minuten later van start zijn gegaan. Veel vakantiegangers komen ter hoogte van Centrum supermarkt even kijken wat al die bemodderde mannen en vrouwen aan het doen zijn en beginnen spontaan te juichen. Het blijft een bijzonder gebeuren, zo’n grote mountainbike wedstrijd op een eiland vol met zon-strand en vakantievolk.

Mountainbiken in tropische zon en strand omstandigheden klinkt leuk maar is verschrikkelijk zwaar moeten ook Barry Bakker en Tito Seintje hebben gedacht terwijl ze de Bullenbaai omhoog reden terwijl Potveer en zijn partner in crime Faisel Camelia langzaam uit het zicht verdwenen. Inmiddels zijn de twee professionele duo’s al aan de finale begonnen met een kleine 5 minuten voorsprong op de leiders bij de heren overal terwijl ze er met -15 min aan zijn begonnen. Profwielrennen is geen kattenpis zo blijkt maar weer.

Uiteindelijk wordt het bij de pro’s een duo sprint a deux in het voordeel van Robbert de Nijs en Stijn Appel voor wegrenners Pieter Weening en Lars Boom. Bij de heren overal zijn het de heren Robert Potveer en Faisel Camelia voor Barry Bakker en Tito Seintje die op hun beurt het derde duo Ruson Gonzales en Rodney Maduro ruim voorblijven waardoor de organisatie van de Xtreme hun verwachte droom podium krijgt. Het wordt alleen maar beter wanneer er tijdens de huldiging, die heel relaxed pas anderhalf uur later tijdens een afterparty plaatsvindt, nog een paar hele knappe rondemissen opduiken om de winnaars van de nodige zoenen te voorzien.

De editie van dit jaar was wederom een heerlijke cocktail van ontspanning en inspanning. Binnen de kortste keren hebben alle deelnemers hun muntjes voor een gratis hapje en drankje verzilverd en wordt er alweer uitgekeken naar de editie van volgend jaar.

Resultaten 50 km


Overall heren
1 David Boom – Egbert Stoel
2 Wesley de Jongh – Junior Duncan
3 Dennis Mark – Tom Hamburg

Overall Dames
1 Manouk Hemmen – Petri Spies
2 Jamie Kleine Esch – Nynke

Gemengd
1 Tom van Diggelen – Nathalie Nelemans
2 Luis Martines – Sarah de Jong
3 Sven Peerdeman – Marie Peerdeman

Ouder – kind
1 Henk van Blanken – Pieter van Blanken
2 Wendy te Brake – Bram te Brake

Oudste koppel
1 Patrick Aberson – Han Deelstra
2 Brian Leander – Johnny Sprockel
3 Perry van der Wolde – Dennis Dunken

Resultaten 80 km

Overall Heren
1 Robert Potveer – Faisel Camelia
2 Barry Bakker – Manuel Seintje
3 Ruson Gonzalez – Imru Maduro

Overall Dames
1 Marijn de Vries – Mirthe Eekhof
2 Corine ter Meer – Deborah van Grootveld

Gemengd
1 Quinten Winkel – Lisa Groothuesheidkamp
2 Wiek Herben – Annelies Starreveld
3 Claudio Silva – Renee Lammers

Jongste koppel
1 Reegel Winklaar – Akeem Kock

Pro’s
1 Robbert de Nijs – Stijn Appel
2 Pieter Weening – Lars Boom

Oudste koppel
1 Yamel Guerrero – Martin Leusing
2 Casper Rademaker – Peter Winkel
3 Marc Brummelhuis – Guido Zwanikken

Ouder – Kind
1 Richardo Servage – Leonardo Servage
2 André Koolman – Jeandre Koolman